Kosten

Als je begint met beleggen zijn er veel verschillende soorten kosten waar je (ongemerkt) mee te maken krijgt. Sommige betaal je direct en andere zitten in de koers/waarde van je beleggingen verwerkt.

Transactiekosten
Transactiekosten zijn, zoals de naam al zegt, kosten voor transacties. Dit geldt voor zowel aankoop- als verkooptransacties. Elke keer als je een transactie doet rekent de broker (partij waar je beleggingen koopt) hier kosten voor. De kosten kunnen bestaan uit een vast bedrag of een vast én variabel bedrag.
Tip: Kies een broker die lage transactiekosten rekent en pas je (aankoop)strategie aan op de kosten die je maakt.

Aansluitkosten
Veel brokers rekenen kosten voor het ‘aansluiten’ aan beurzen in andere landen. Je kunt dan bijvoorbeeld gratis handelen op de Amsterdamse beurs, terwijl je kosten betaalt voor het handelen op de beurs van Parijs. Als je op meerdere verschillende (buitenlandse) beurzen wil handelen is het dus handig om te kijken hoe het zit met aansluitkosten.
Tip: Kies een broker die geen of lage aansluitkosten rekent.

Beheerkosten fonds
Als je belegt in ETF’s dan rekenen de beheerders van deze fondsen beheerkosten. De beheerkosten bestaan uit een percentage van het bedrag dat is geïnvesteerd in de ETF: de ‘Total Expense Ratio’ (TER).
Tip: Zoek (als lange termijn belegger) bij voorkeur ETF’s met een TER tussen de 0,07% en 0,5%.

Valutakosten
Als je in een andere valuta belegt, kan de broker valutakosten rekenen. Zie het als geld omwisselen bij een wisselkantoor. Je betaalt altijd een klein beetje voor het omwisselen. Als je een groot bedrag investeert, tegen een slechte wisselkoers, kan dit best duur worden.
Tip: Bij ETF’s in Euro’s heb je sowieso geen valutarisico/-kosten.

Service fee / bewaarloon
Een service fee of bewaarloon is een bedrag dat brokers in rekening brengen voor het beheren van je beleggingen. Je kunt het vergelijken met de beheerkosten die een ETF rekent. Het is dus ook mogelijk om zowel een service fee / bewaarloon te betalen bij je broker én daarnaast ook beheerkosten bij een ETF.
Tip: Kies een broker die geen service fee / bewaarloon rekent.

Advieskosten
Banken en brokers maken het mogelijk om te beleggen, maar bieden ook andere diensten aan. Een van deze andere diensten is advies geven. Denk hierbij aan welke spreiding is aan te raden, bijvoorbeeld welke markten of sectoren goed zijn om in te investeren. De kosten die je betaalt voor deze dienstverlenging zijn advieskosten.
Tip: Zelf beleggen kan echter ook prima zonder een adviseur. Dit komt ook ten goede van je rendement.

Prestatievergoedingen
Als je beleggen hebt uitbesteed aan bijvoorbeeld een financieel adviseur, dan kun je ook te maken krijgen met prestatievergoedingen. Dit is een vergoeding als de financieel adviseur een bepaalde performance haalt. Hiermee kun je borgen dat er genoeg aandacht wordt geschonken aan je beleggingen, wat een gerust gevoel kan geven. Het gaat echter wel ten koste van je rendement.
Tip: Doe het zelf.

Conclusie
Al deze kosten hebben invloed op het rendement. Een van de belangrijkste regels bij beleggen is echter dat je de kosten laag houdt, om het rendement zo hoog mogelijk te houden. Vaak lijken kosten heel laag, het gaat om ‘een paar procent per jaar’ of ‘een paar euro’ aan eenmalige kosten.

Al deze kosten hebben echter vooral op een lange termijn veel invloed op je rendement. Het geld dat je dit jaar aan kosten betaalt, kan de komende jaren niet voor jou werken door middel van het rente-op-rente effect. Je betaalt dus niet alleen de kosten, maar loopt ook toekomstig rendement mis.

Als je besluit om zelf te beleggen via een broker bespaar je al snel op:

  • Advieskosten
  • Prestatievergoeding

Als je vervolgens nauwkeurig naar de kosten per broker kijkt kun je ook nog eens flink besparen op de overige kosten.

Lees hier waarom ik heb gekozen voor DEGIRO.