Risico

Beleggen in aandelen van afzonderlijke bedrijven vormt altijd een risico, waar je door de jaren heen aandacht voor moet hebben: gaat het nog wel goed met het bedrijf waar ik aandelen van bezit? Als je voor de lange termijn vertrouwen hebt in de markt maar niet bezig wil zijn met individuele bedrijven dan zijn ETF’s een goed alternatief, met een lager risico.

Wat is een ETF?
Een Exchange Traded Fund (ETF) is simpelweg een mandje met aandelen dat je op de beurs kunt verhandelen. Je koopt dus niet van één bedrijf aandelen maar van meerdere bedrijven tegelijk.

Bij ETF’s is het mandje met aandelen natuurlijk niet zomaar willekeurig gevuld. Veel ETF’s volgen een zogenaamde index, dit soort ETF’s worden ook wel trackers genoemd. Een aandelen index is het gewogen gemiddelde van een aantal belangrijke aandelen. Vaak zijn dit de grootste aandelen van de beurs, zoals de Dow Jones Industrial Average in New York, de AEX in Nederland, de Bel20 in België of de DAX-index in Duitsland.

Voorbeeld: De AEX index
De AEX index is een afkorting van Amsterdam Exchange Index. Deze index is gevuld met de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse beursgenoteerde bedrijven op de Euronext Amsterdam. Deze Amsterdamse hoofdgraadmeter geeft met een getal aan hoe goed de grootste Nederlandse bedrijven het doen.

Stel, je hebt vertrouwen in deze 25 grootste Nederlandse bedrijven en je wil zelf een aandelen portefeuille samenstellen die de AEX index volgt, dan moet je erg veel aandelen in de juiste verhouding zien te bezitten. Ga maar eens hoeveel werk dat zou zijn en hoeveel vermogen je moet investeren, aandelen van sommige bedrijven in de AEX kosten honderden Euro’s per stuk. Dat is al snel erg kostbaar en teveel gedoe! In plaats daarvan kun je ook simpelweg in één ETF beleggen:

iShares AEX UCITS ETF (Ticker: IAEX – ISIN: IE00B0M62Y33)
Deze ETF volgt de AEX index. Met één aandeel in deze ETF heb je direct de hele AEX in je portefeuille. iShares, de aanbieder van deze ETF, heeft met deze ETF als strategie om de AEX te volgen. Zij zorgen er dus voor dat zij de volledige AEX (aandelen van alle 25 bedrijven in de juiste verhouding) in hun portefeuille bezitten en jij koopt daar één aandeel in. De ETF zal echter altijd hetzelfde rendement halen als de index die het volgt.

Naast het bovengenoemde voorbeeld van de AEX zijn er nog talloze andere ETF’s. Zo kan je ook ETF’s vinden die enkel in duurzame bedrijven investeren, voor de grootste 50 Europese bedrijven, of de wereldwijd grootste 3000 bedrijven. ETF’s zijn er ook niet alleen voor aandelen in bedrijven maar ook voor grondstoffen (olie of goud) of obligaties (bedrijfs- en staatsobligaties) kun je ETF’s vinden.